2011-07-04 12:58:48• hírek • Póti Orsolya

Bemutatták az első hatástanulmányt

Két hónappal ezelőtt a geotermikus energiaforrások feltérképezését és szélesebb körű hasznosítását célzó program indult Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben; az uniós támogatású kezdeményezés keretében július 4-én tartottak workshopot Szatmárnémetiben.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatást nyert kilenc hónapig tartó projekt során három hatástanulmány készül, a meglévő geotermikus energiaforrások rendszerezésére, illetve új lelőhelyek felkutatására. Az elkészült szakmai anyagokat a projekt végén nyilvánosságra hozzuk, melyek így bárki számára elérhetőek és felhasználhatóak lesznek - mondta el Bereczky Norbert, a projektben résztvevő szakember.

A tanulmányok azon vállalkozások számára lehetnek hasznosak, amelyek a geotermikus energia, azaz például a termálvíz hasznosításának területén fejlesztenének, vagy új beruházásokat szeretnének indítani a román vagy a magyar oldalon. A tanulmányok részletes földtani elemzéseket és várható beruházási költségvetéseket tartalmaznak majd, megkönnyítve ezzel beruházni kívánó vállalkozások indulását.

A hétfői workshop keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei partnerek bemutatták az első hatástanulmányt, azaz feltárták a projekt műszaki szempontjait. A projekt első felében megvizsgálták a geotermikus energiákat mindkét megyében, illetve a nap és szél energiák, valamint a biomassza források előnyeit részletezték.

A nap és szél energiákról Bereczky Norbert tartott előadást, aki elmondta: minden ország egyre inkább igyekszik megszabadulni a fosszilis energiáktól, és a megújuló energiákra koncentrálni. A szakember kifejtette: a napenergiát egyszerű működtetni és fenntartani, ugyanis állandó forrás - évi 2100-2300 óra -, és a fotovoltaikus napelemek árnyékban is termelnek energiát. A napenergia felhasználása nem jár vízkibocsátással, vagy légszennyezéssel, a technika elterjedésével a napelemek gyártásának költsége jelentős mértékben csökken, és a napelemek nem csak nyáron, hanem télen is kifejtik hatásukat.

A megújuló energiák szempontjából végeztek egy SWOT-analízist, amely feltárja ezek előnyeit, hátrányait és veszélyeit is. Mindkét megye kedvező természeti adottságokkal rendelkezik ezek felhasználására, illetve egyre növekszik az igény és az érdeklődés a megújuló energiaforrások iránt.

Azonban jelenleg túlsúlyban van a fosszilis energia, és alacsony a megújuló energiaforrás - mindkét tényező veszélyezteti a megújuló energiaforrásokba való befektetést. Továbbá olyan veszélyek is fennállnak, mint a gazdasági válság, ami csökkenti a befektetési kedvet, valamint a szűkülő külső pénzügyi források és az alacsony állami támogatás.

Winkler László, a biomasszák energetikai hasznosításáról beszélt, felvázolva mindkét megye földrajzi helyzetét, illetve lehetséges forrásait. Például Szatmár megyében a nagy a mezőgazdasági területek száma, így a mezőgazdasági melléktermékek alkalmasak lehetnek a biomassza felhasználására mint fűtőanyag. Mindehhez azonban fontos a természeti adottságok kiaknázása, majd a kistérségek összefogása, ami új munkahelyeket teremthetne.

Mint megtudtuk, a következő két hatástanulmány októberre készül el, ezek a két megye földtani elemzését foglalják magukba. A tanulmányok keretében alkotnak egy olyan térképrendszert is, amely pontosan megmutatja, hogy hol és milyen források találhatóak.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: